Pałac Wierzbiczany

 

 

W Pałacu Wierzbiczany funkcjonuje restauracja „Ogrody Smaku”, w której serwowane są pyszne dania kuchni polskiej.

Harmonijnie łączymy wszystko, co może mieć znaczenie dla przyjemnego pobytu i realizacji wysublimowanych projektów. Do przygotowywanych przez nas potraw przywiązujemy wielką wagę, dlatego nasza kuchnia jest dziełem stale doskonalonym przez Szefów, a dania, które trafiają na stół, można chłonąć wszystkimi zmysłami. Korzystamy z najlepszych, sprawdzonych produktów i na każdy sezon przygotowujemy nowe propozycje na bazie tego, co najlepszego ma aktualnie do zaoferowania natura.

 

PRZYSTAWKI

ZUPY

  • Sałatka Caesar /26 PLN
    Tradycyjna sałatka caesar na bazie anchovy, czosnku, parmezanu i sosu worcestershire.
    • Z grillowaną piersią z kurczaka (140g+) /42 PLN
    • Z krewetkami królewskimi (5 szt.) /65 PLN
  • Tatar z polędwicy wołowej /55 PLN
    Tradycyjny tatar z polędwicy wołowej z dodatkami, podany na grzance z chleba na zakwasie, posypany lekko pikantnym pieprzem d`espelette, parmezanem i szczypiorkiem.
  • Krewetki królewskie (5 szt.)/59 PLN
    Krewetki w lekko ostrawym maślano-czosnkowym sosie na bazie białego wina i masła podane na grzance z czarnuszką.
  • Deska serów i wędlin dla 2 osób /69 PLN
    Lokalne sery z gospodarstwa „JANIK”, wędliny z lokalnych masarni, smalec, pikle.
  • Domowy rosół (250 ml)/ 23 PLN
    Esencjonalny, tradycyjny polski rosół na bazie drobiu, wołowiny oraz włoszczyzny z nutą świeżego lubczyku podany z domowymi kluseczkami, świeżo mielonym pieprzem i pietruszką.
  • Krem z pomidorów (250 ml) /25 PLN
    Delikatny krem pomidorowy z nutą bazylii zrobiony ze świeżych pomidorów serwowany z grzankami i serem mozzarella.
  • Kwaśnica na wędzonce (250 ml)/29 PLN
    Treściwa zupa góralska na bazie kapusty kiszonej oraz wędzonego mięsa podana z ziemniakami, marchewką oraz żeberkiem wędzonym.
  • Grzybowa zabielana (250 ml)/29 PLN
    Zupa krem z borowików oraz podgrzybków, podana z podsmażanymi kluseczkami lanymi, oliwą truflową i twarogiem wędzonym.

PIEROGI I MAKARONY

DANIA GŁÓWNE

  • Makaron tagliatelle z pesto truflowym (250 g) /42 PLN
    Makaron w lekkim sosie śmietanowo-truflowym posypany pietruszką i parmezanem.
  • Pierogi z Borowikiem (5 szt.) / 45 PLN
    Smażone pierogi z borowikiem i serem mascarpone, podane na chrupiącym jarmużu z okrasą cebulową.
  • Pierogi z gęsiną (5 szt.) /49 PLN
    Smażone pierogi z gęsiną i żurawiną, podane na chrupiącym jarmużu z okrasą cebulową.
  • Polski schabowy (150 g+) /55 PLN
    Kapusta zasmażana, kotlet schabowy polany francuskim sosem meuniere, tradycyjna sałatka ziemniaczana z dressingiem cytrynowym i szczypiorkiem.
  • Fish & Chips (160 g) / 57 PLN
    Biała ryba w chrupiącej panierce tempura podana na groszku z miętą i cytryną, frytki.
  • Pieczony łosoś (150 g+) / 62 PLN
    Podpalany łosoś pieczony z brokułami, podawany na sałatce z kaszy bulgur, pomidorów suszonych, ogórków oraz czerwonej cebuli.
  • Burger wołowy (200 g+) /65 PLN
    Mięso z antrykotu wołowego, klasyczne dodatki, sos BBQ zamknięte w bułce własnego wypieku podane z frytkami, krążkami cebulowymi i miksem sałat.
  • Gęś kołudzka pieczona, (130 g) /95 PLN
    Gęś od lokalnych hodowców nadziewana cytrusami, jabłkiem, cebulą i czosnkiem serwowana z risotto grzybowym oraz pomarańczowym sosem demi-glace.
  • Steak z polędwicy wołowej (200 g) /109 PLN
    Filet mignon bastowany masłem z czosnkiem i rozmarynem, podawany z sosem demi-glace, pieczonymi ziemniaczkami serwowany na grzance z ziołowego brioche.
  • Gicz jagnięca (300 g+) / 129 PLN
    Gicz jagnięca pieczona metodą sous-vide przez trzynaście godzin, niezwykle delikatna, podawana z duszonym kalafiorem, marchewką, brokułem oraz sosem demi-glace i autorskim miksem przypraw.

DODATKI

DESERY

  • Koszyk chleba (6 kromek) /10 PLN
  • Ziemniaki z ziołami i cytryną (150 g) /15 PLN
  • Frytki (150 g) /15 PLN
  • Smażone lane kluseczki (150 g) /15 PLN
  • Warzywa gotowane lub grillowane (150 g) /15 PLN
  • Gorący fondant czekoladowy (~100 g) / 29 PLN
    Tradycyjny francuski fondant czekoladowy zrobiony z gorzkiej belgijskiej czekolady, podany z owocami, kruszonką oraz lodami czekoladowymi.
  • Sernik z białą czekoladą (~150 g) / 29 PLN
    Delikatny sernik z białą czekoladą pieczony w kąpieli wodnej podany z owocami, kruszonką oraz sosem czekoladowym.

 

Do stolika od 6 osób doliczony zostanie serwis w wysokości 12% rachunku.

Restauracja "OGRODY SMAKU" czynna jest w godzinach:
poniedziałek - piątek  14:00 - 20:00
sobota 13:00 - 21:00
niedziela 12:00 - 18:00

Konieczna jest wcześniejsza rezerwacja pod numerem +48 696-345-222