W Pałacu Wierzbiczany funkcjonuje restauracja „Ogrody Smaku”, w której serwowane są pyszne dania kuchni polskiej.
Harmonijnie łączymy wszystko, co może mieć znaczenie dla przyjemnego pobytu i realizacji wysublimowanych projektów. Do przygotowywanych przez nas potraw przywiązujemy wielką wagę, dlatego nasza kuchnia jest dziełem stale doskonalonym przez Szefów, a dania, które trafiają na stół, można chłonąć wszystkimi zmysłami. Korzystamy z najlepszych, sprawdzonych produktów i na każdy sezon przygotowujemy nowe propozycje na bazie tego, co najlepszego ma aktualnie do zaoferowania natura.
PRZYSTAWKI
ZUPY
- Sałatka Caesar /26 PLN
Tradycyjna sałatka caesar na bazie anchovy, czosnku, parmezanu i sosu worcestershire.
- Z grillowaną piersią z kurczaka (140g+) /42 PLN
- Z krewetkami królewskimi (5 szt.) /65 PLN
- Tatar z polędwicy wołowej /55 PLN
Tradycyjny tatar z polędwicy wołowej z dodatkami, podany na grzance z chleba na zakwasie, posypany lekko pikantnym pieprzem d`espelette, parmezanem i szczypiorkiem. - Krewetki królewskie (5 szt.)/59 PLN
Krewetki w lekko ostrawym maślano-czosnkowym sosie na bazie białego wina i masła podane na grzance z czarnuszką. - Deska serów i wędlin dla 2 osób /69 PLN
Lokalne sery z gospodarstwa „JANIK”, wędliny z lokalnych masarni, smalec, pikle.
- Domowy rosół (250 ml)/ 23 PLN
Esencjonalny, tradycyjny polski rosół na bazie drobiu, wołowiny oraz włoszczyzny z nutą świeżego lubczyku podany z domowymi kluseczkami, świeżo mielonym pieprzem i pietruszką. - Krem z pomidorów (250 ml) /25 PLN
Delikatny krem pomidorowy z nutą bazylii zrobiony ze świeżych pomidorów serwowany z grzankami i serem mozzarella. - Kwaśnica na wędzonce (250 ml)/29 PLN
Treściwa zupa góralska na bazie kapusty kiszonej oraz wędzonego mięsa podana z ziemniakami, marchewką oraz żeberkiem wędzonym. - Grzybowa zabielana (250 ml)/29 PLN
Zupa krem z borowików oraz podgrzybków, podana z podsmażanymi kluseczkami lanymi, oliwą truflową i twarogiem wędzonym.
PIEROGI I MAKARONY
DANIA GŁÓWNE
- Makaron tagliatelle z pesto truflowym (250 g) /42 PLN
Makaron w lekkim sosie śmietanowo-truflowym posypany pietruszką i parmezanem. - Pierogi z Borowikiem (5 szt.) / 45 PLN
Smażone pierogi z borowikiem i serem mascarpone, podane na chrupiącym jarmużu z okrasą cebulową. - Pierogi z gęsiną (5 szt.) /49 PLN
Smażone pierogi z gęsiną i żurawiną, podane na chrupiącym jarmużu z okrasą cebulową.
- Polski schabowy (150 g+) /55 PLN
Kapusta zasmażana, kotlet schabowy polany francuskim sosem meuniere, tradycyjna sałatka ziemniaczana z dressingiem cytrynowym i szczypiorkiem.
- Fish & Chips (160 g) / 57 PLN
Biała ryba w chrupiącej panierce tempura podana na groszku z miętą i cytryną, frytki. - Pieczony łosoś (150 g+) / 62 PLN
Podpalany łosoś pieczony z brokułami, podawany na sałatce z kaszy bulgur, pomidorów suszonych, ogórków oraz czerwonej cebuli. - Burger wołowy (200 g+) /65 PLN
Mięso z antrykotu wołowego, klasyczne dodatki, sos BBQ zamknięte w bułce własnego wypieku podane z frytkami, krążkami cebulowymi i miksem sałat.
- Gęś kołudzka pieczona, (130 g) /95 PLN
Gęś od lokalnych hodowców nadziewana cytrusami, jabłkiem, cebulą i czosnkiem serwowana z risotto grzybowym oraz pomarańczowym sosem demi-glace. - Steak z polędwicy wołowej (200 g) /109 PLN
Filet mignon bastowany masłem z czosnkiem i rozmarynem, podawany z sosem demi-glace, pieczonymi ziemniaczkami serwowany na grzance z ziołowego brioche. - Gicz jagnięca (300 g+) / 129 PLN
Gicz jagnięca pieczona metodą sous-vide przez trzynaście godzin, niezwykle delikatna, podawana z duszonym kalafiorem, marchewką, brokułem oraz sosem demi-glace i autorskim miksem przypraw.
DODATKI
DESERY
- Koszyk chleba (6 kromek) /10 PLN
- Ziemniaki z ziołami i cytryną (150 g) /15 PLN
- Frytki (150 g) /15 PLN
- Smażone lane kluseczki (150 g) /15 PLN
- Warzywa gotowane lub grillowane (150 g) /15 PLN
- Gorący fondant czekoladowy (~100 g) / 29 PLN
Tradycyjny francuski fondant czekoladowy zrobiony z gorzkiej belgijskiej czekolady, podany z owocami, kruszonką oraz lodami czekoladowymi. - Sernik z białą czekoladą (~150 g) / 29 PLN
Delikatny sernik z białą czekoladą pieczony w kąpieli wodnej podany z owocami, kruszonką oraz sosem czekoladowym.
Do stolika od 6 osób doliczony zostanie serwis w wysokości 12% rachunku.
Restauracja "OGRODY SMAKU" czynna jest w godzinach:
poniedziałek - piątek 14:00 - 20:00
sobota 13:00 - 21:00
niedziela 12:00 - 18:00
Konieczna jest wcześniejsza rezerwacja pod numerem +48 696-345-222